BMW S1000RR Forum banner
241 - 254 of 254 Posts
Ok, pozwolę sobie to bardziej szczegółowo wyjaśnić. Mam problemy w pracy z wyjaśnianiem rzeczy współpracownikom, ponieważ jestem niecierpliwy i trochę mądrzejszy, nawet jeśli się nie staram. Proszę więc o tolerowanie moich złych nawyków w tej kwestii.
Flashuję mój motocykl bez problemu. Jeździłem dziś motocyklem z wgranym programem. Jestem zadowolony z jego kierunku i wdzięczny wszystkim, którzy dodali informacje i zadali dobre pytania, które zmuszają mnie do myślenia i głębszego zagłębiania się w dane. Dziękuję @QuickSliver za pomoc w wydawaniu moich pieniędzy lol.

Jest 1, tylko 1, tabela, która nie działa u mnie tak, jak u QuickSlivera, a jest to ETV-Requested Torque. To jest tabela fabryczna z mojego '24 S1Krr. View attachment 231073

Jeśli użyjesz tabeli tak, jak jest, otrzymasz ten wynik z Hex 911.
View attachment 231074
Zwróć uwagę na czujnik zaworu przepustnicy 1 i 2, jest to w stanie nienapędzanym, tylko motocykl jest włączony do skanowania. Tak, adaptacje zostały w tym momencie zresetowane, jeśli się zastanawiasz. Adaptacje nie zmieniły/rozwiązały tego problemu. Poniższe zdjęcie przedstawia motocykl działający na wspomnianym programie podczas tego samego skanowania.
View attachment 231075
Po wgraniu do ECU poniższych wartości w ETV-Requested Torque... Co QuickSilver może zrobić ze swoim motocyklem
View attachment 231076

Wartości na czujnikach zaworu przepustnicy zmieniają się dramatycznie.
View attachment 231077
Jeśli uruchomisz motocykl z tym ustawieniem, powita cię czymś, co brzmi jak umierający smok (oglądam Grę o Tron z żoną, pozywam mnie lol). Innymi słowy, bomba obrotów. Ja, pisząc to, właśnie dodałem 50% do tabeli ETV-Requested Tourqe, aby zobaczyć, jak czujniki zaworu przepustnicy to lubią. Więc może wszystkie te dane pomogą wszystkim zrozumieć, że nie próbuję dowiedzieć się, jak flashować, tylko próbuję dowiedzieć się, jak tabela, która potrzebuje ETV i RPM, aby wybrać, ile TQ zostanie dostarczone, może tak bardzo wpływać na EVT na biegu jałowym lub nawet gdy nie działa. Jeśli czujesz, że coś pominąłem, poproś mnie o wyjaśnienie. To jest konfiguracja, którą mam w kuchni do flashowania, dopóki żona mnie nie zabije View attachment 231078
Rozmawiam z gościem w grupie fb, który robi dużo strojenia i pracy z plikami bin i stwierdza

Nie chodzi o ustawienie wszystkich komórek na 100 i nie powinieneś tego robić.
Istnieje wiele tabel monitorowania momentu obrotowego 3D, które muszą pasować, w przeciwnym razie motocykl przejdzie w tryb awaryjny. Ale tak, pierwszym krokiem jest pozbycie się ograniczeń przepustnicy w zakresie średnich obrotów i w pobliżu ogranicznika obrotów. Przepustnica musi być jednak ograniczona na niskim poziomie. Jeśli ustawisz ją za wysoko, stracisz moment obrotowy, spowalniając prędkość ładowania wlotu przez TB, co szkodzi wirowaniu i mieszaniu powietrza/paliwa w cylindrze.
co poniekąd ma sens, silniki DI mają inne charakterystyki atomizacji paliwa niż tradycyjne silniki, które wykorzystują kolektor dolotowy do mieszania paliwa/powietrza

Rozmawiam z gościem w grupie na fb, który zajmuje się tuningiem i plikami bin i on stwierdza

co ma sens, silniki DI mają inne charakterystyki atomizacji paliwa niż tradycyjne silniki, które wykorzystują kolektor dolotowy do mieszania paliwa z powietrzem
Dziękuję za podzielenie się tą informacją. Uważam, że mam teraz dobry zakres w tabelach ETV. Mogę je jeszcze trochę dopracować, ale tylko o 1% do 2%. Zrobiłem mnóstwo rejestracji danych po stronie AFR i wyczyściłem tę mapę paliwa.

Chłopaki, wielkie dzięki za ten wspaniały wątek. Dużo przydatnych komentarzy. Próbuję nauczyć się korzystać z narzędzia na innym motocyklu BMW, który używa tego samego ECU, ale innego numeru części. Innymi słowy, współdzieli wiele map z S1000RR. Zauważam, że jedną z tych współdzielonych map jest Max Requested Torque Correction. Jest to czynnik maksymalnego momentu obrotowego, którego ECU używa do regulacji czasu, aby móc wytworzyć moment obrotowy. Czy ktoś bawił się tą mapą?

Nagłówek kolumny sięga aż do 130. Myślałem, że to lb-ft mojego modelu, ale widzę, że mapa S1000RR również ma zakres 130, ale moment obrotowy w 2024 roku wynosi tylko 83 lb-ft. Co gorsza, wykres ma oś jako TPS, co moim zdaniem jest błędne. Macie jakieś pomysły, czego mi brakuje?

Dzięki,
Azari

Oś na moim wykresie ma nagłówek kolumny jako obciążenie silnika, a nagłówek wiersza jako RPM. Nie dostosowałem tej tabeli.
Czy wygląda to tak? Wciąż próbuję ustalić, jakich jednostek używa się dla obciążenia silnika (ft-lb, Nm???) i jak stosuje się współczynnik korekcji. Wiersz nagłówka w K1600 ma ten sam zakres od 60 do 130, a ten silnik ma zupełnie inne wartości momentu obrotowego w porównaniu do S1000rr.

Image

Identyczne jak Twoje. Obciążenie silnika nie jest wartością Tq. Oto wyjaśnienie AI:
W kontekście oprogramowania do strojenia Woolich Racing, „obciążenie silnika” odnosi się do procentu potencjalnego momentu obrotowego silnika, który jest używany, wartości, którą można przeglądać w czasie rzeczywistym lub rejestrować do późniejszej analizy, szczególnie przydatnej do diagnozowania problemów, zwłaszcza na hamowni.

Oto bardziej szczegółowe wyjaśnienie:
  • Co to jest:
    Obciążenie silnika, wyświetlane w oprogramowaniu Woolich Racing, to procent reprezentujący aktualne obciążenie silnika lub ilość mocy wymaganej od silnika.

• Jak to jest używane:
    • Monitorowanie w czasie rzeczywistym: Ekran „Dane silnika” w oprogramowaniu Woolich Racing Tuned (WRT) pokazuje obciążenie silnika w czasie rzeczywistym, co może być pomocne w obserwacji, jak silnik reaguje na różne warunki.

• Rejestrowanie danych: Możesz rejestrować dane silnika, w tym obciążenie silnika, do pliku za pomocą „Data Viewer - Live”, co pozwala na późniejszy przegląd i analizę danych.

• Rozwiązywanie problemów: Zrozumienie wartości obciążenia silnika może pomóc w zidentyfikowaniu potencjalnych problemów, takich jak wypadanie zapłonów, nieprawidłowe korekty paliwa lub inne problemy z wydajnością.
  • Kluczowy jest kontekst:
    Należy pamiętać, że wartości obciążenia silnika należy interpretować w kontekście konkretnego silnika, warunków jazdy i strojenia.

• Obciążenie obliczone vs. bezwzględne
    • Obciążenie obliczone: Waha się od 0 do 100% i odzwierciedla aktualny przepływ powietrza w porównaniu z maksymalnym przepływem powietrza przy WOT (pełne otwarcie przepustnicy).

• Obciążenie bezwzględne: Waha się od 0 do 100 w zastosowaniach wolnossących i od 0 do 400 w zastosowaniach doładowanych, odzwierciedlając znormalizowane obliczenie masy powietrza na skok ssania.
  • Oprogramowanie Woolich Racing:
    Strona internetowa Woolich Racing udostępnia narzędzia do przeglądania i rejestrowania danych silnika, w tym obciążenia silnika, które można dostosować do wyświetlania określonych parametrów.

Jedyną modyfikacją silnika jest usunięcie seryjnego wydechu i zaworu wydechowego. Jest to proste strojenie drogowe. Wszystko, co robi, to przywrócenie pełnej mocy z ograniczeń fabrycznych/EPA i zmniejszenie wysokich temperatur silnika. Wykonuj na własne ryzyko. Nie ponoszę odpowiedzialności za nikogo, kto wykonuje własne strojenie. Jak widać na zdjęciach, motocykl jest fabrycznie bardzo ograniczony. Suck it, Bren.
Cześć Qicksliver, dziękuję bardzo za Twój post. Chciałbym zapytać, czy mogę zrobić to samo strojenie na moim s1000rr z 2025 roku?

Cześć Qicksliver , Dziękuję bardzo za Twój post. Chciałbym zapytać, czy mogę zrobić ten sam tuning na moim 2025 S1000RR?
Możesz to zrobić, wystarczy zdobyć oprogramowanie, wiązkę warsztatową i wiązkę OBDII na motocykl. Wiązka na motocykl służy tylko do usuwania kodów i resetowania adaptacji, nie można przez nią flashować.

Dasz radę, wystarczy zdobyć oprogramowanie, stanowisko testowe i wiązkę OBDII na motocykl. Ta na motocykl służy tylko do usuwania kodów i resetowania adaptacji, nie można przez nią flashować.
Cześć Jasonisdn, dziękuję bardzo za odpowiedź... zmiana taka jak Qicksliver na oprogramowaniu WR również unieważni gwarancję?

241 - 254 of 254 Posts