BMW S1000RR Forum banner
41 - 60 of 200 Posts
Mam model '14 z przebiegiem poniżej 3 tys. mil. Przez cały czas jeździłem z oponą 190/55 Q3 z tyłu. Dwa dni na torze na poziomie średniozaawansowanym, a reszta przebiegu to wiejskie drogi. Nigdy tak naprawdę nie czułem niczego niezwykłego. Kilka razy na torze, kiedy naprawdę mocno wychodziłem z zakrętu, TC włączyło się na ułamek sekundy, ale to wszystko. Motocykl był w trybie wyścigowym. Opony Q3 wyglądają na takie, które mają jeszcze 1 tys. - 1,5 tys. mil przebiegu.

Wczoraj jeździłem na oponie 190/55 SC2 slick i motocykl był bardziej stabilny podczas hamowania i szybciej wchodził w zakręty. Żadnych problemów z TC, działało dobrze.

Bardzo zadowolony.

Jestem zdezorientowany, na wahaczu jest napisane, że tylna opona może mieć 190 lub 200 (i specyfikacja ciśnienia w oponach). Nigdzie w instrukcji, o której wiem, nie ma wzmianki o tym, że po zmianie rozmiaru opony wymagana jest ponowna kalibracja.

Obecnie jeżdżę na 190. Myślę o jeździe na 200, jeśli dostanę felgi BST. Byłoby wspaniale, gdybyśmy otrzymali ostateczną odpowiedź, czy wymagana jest ponowna kalibracja.

Złożony temat, zależy od marki/rozmiaru opon, w jakie wyposażony jest Twój motocykl w standardzie.

Mój znajomy ma S1000RR z 2013 roku, w którym zamienił swoje opony drogowe 120/70 190/50 na zestaw opon torowych 120/80 200/60 - motocykl działa dobrze, jedynym problemem jest to, że jego TC w trybie slick w pozycji 0 włącza się po obliczeniach przy około 15% - opuszczał każdy zakręt z poślizgiem tyłu i czarnymi liniami na ziemi, a TC w ogóle się nie włącza.

W mojej HP4 instrukcja RCK2 mówiła, że Racetec K3 190/55 i Pirelli Supercorsa SP 200/55 są w porządku z TC, ponieważ mieszczą się w 1% obwodu/promienia i kształtu.

Rowery z DDC są jeszcze bardziej czułe, ponieważ za kształtem opony stoi również wzór matematyczny.

Aby mieć pewność, albo zrób obliczenia, albo po prostu ustaw TC na +7 i sprawdź w rejestratorze danych, czy Twoje TC włącza się przy poślizgu 6,5% (pozycja 0 to 10% i -7 13,5% poślizgu OEM).

Jestem zdezorientowany, na wahaczu jest napisane, że tylna opona może mieć 190 lub 200 (i specyfikacja ciśnienia w oponach). Nigdzie w instrukcji, o ile wiem, nie ma wzmianki o tym, że po zmianie rozmiaru opony wymagana jest ponowna kalibracja.

Obecnie jeżdżę na 190. Myślę o jeździe na 200, jeśli dostanę felgi BST. Byłoby wspaniale, gdybyśmy dostali definitywną odpowiedź, czy wymagana jest ponowna kalibracja.
Czyli nie masz HP4?

Brucev założył ten wątek z powodu swoich obaw dotyczących zmiany rozmiaru opon w swoim S1000RR z 2015 roku. Należy pamiętać, że jest to INNE oprogramowanie i sprzęt w porównaniu do HP4. ECU zostało zaktualizowane, więc to, czego możesz/nie możesz doświadczyć/spróbować/użyć w swoim HP4, nie ma znaczenia dla OP. Mógłbym mu powiedzieć, że 200/60 działa świetnie w moim 2012, ale to również bezsensowna informacja.

Zatem - kto jeździł na torze na tylnej oponie o mniejszym obwodzie w swoim RR z 2015 roku i co - jeśli w ogóle - się wydarzyło?

Brucev rozpoczął ten wątek z powodu swoich obaw dotyczących zmiany rozmiaru opon w swoim S1000RR z 2015 roku. Należy pamiętać, że jest to INNE oprogramowanie i sprzęt w porównaniu do HP4. ECU zostało zaktualizowane, więc to, czego możesz/nie możesz doświadczyć/spróbować/użyć w swoim HP4, nie ma znaczenia dla OP. Mógłbym mu powiedzieć, że 200/60 działa świetnie w moim 2012, ale to również bezsensowna informacja.

Zatem - kto jeździł na torze z tylną oponą o mniejszym obwodzie w swoim RR z 2015 roku i co - jeśli w ogóle - się wydarzyło?
....i zamieniło się w ogólną dyskusję!!!! Spróbuj zachować swoją odpowiedź na temat...pffft

Discussion starter · #51 ·
Jestem zdezorientowany, na wahaczu jest napisane, że tylna opona może mieć 190 lub 200 (i specyfikacja ciśnienia w oponach). Nigdzie w instrukcji, o ile wiem, nie ma wzmianki o tym, że po zmianie rozmiaru opony wymagana jest ponowna kalibracja.

Obecnie jeżdżę na 190. Myślę o jeździe na 200, jeśli dostanę felgi BST. Byłoby wspaniale, gdybyśmy dostali definitywną odpowiedź, czy wymagana jest ponowna kalibracja.
W mojej instrukcji obsługi 2015 RR na stronie 172 wyraźnie stwierdza się, że należy ponownie skalibrować DTC, jeśli zmieniasz z 190 na 200. Również w sekcji opon stwierdza się, że różne średnice opon z pewnością spowodują, że DTC nie będzie działać poprawnie.

W instrukcji obsługi mojego właściciela 2015 RR na stronie 172 wyraźnie stwierdza się, że należy ponownie skalibrować DTC, jeśli zmieniasz z 190 na 200. Również w sekcji opon stwierdza się, że różne średnice opon z pewnością spowodują, że DTC nie będzie działać poprawnie.
Widziałem ten w sekcji opon, ale przegapiłem ten na stronie 172.

Dzięki!

chociaż mogę się zgodzić, że rozmiar opony ma znaczenie, to co jest napisane na boku opony nie ma znaczenia. Opona 190 może być oznaczona jako 200 i odwrotnie.

fakt, że opona 200/55 pirelli supercorse ma 193 mm szerokości
fakt, że opona 190/55 dunlop q3 ma 193,5 mm szerokości

fakt, że obie opony mogą być oznaczone jako 190 lub 200, masz tam 10 mm luzu
Wszystko się zgadza, ale myślę, że istotne jest również, aby pamiętać o powyższych informacjach.....

W instrukcji obsługi mojego właściciela 2015 RR na stronie 172 wyraźnie stwierdza się, że należy ponownie skalibrować DTC, jeśli zmieniasz z 190 na 200. Również w sekcji opon stwierdza się, że różne średnice opon z pewnością spowodują, że DTC nie będzie działać poprawnie.
w "motorcycle.com shootout" mieli s1krr z kutym kołem i przeszli na 190 super corsa bez problemu. 2015 Six-Way Superbike Track Shootout + VideoMyśli?

Discussion starter · #55 ·
W "motorcycle.com shootout" mieli s1krr z kutym kołem i przeszli na 190 super corsa bez problemu.

2015 Six-Way Superbike Track Shootout + Video

Myśli?
Jestem ciekaw - czy powiedzieli, że przeszli na 190 w artykule - jeśli tak, to przegapiłem. Wiem, że wymienili 190 w sekcji technicznej. Zastanawiam się, czy faktycznie zmienili oponę, czy po prostu przez pomyłkę zamieścili 190?

w "motorcycle.com shootout", mieli s1krr z kutym kołem i zeszli do 190 super corsa bez problemu.

2015 Six-Way Superbike Track Shootout + Video

Myśli?
Jestem ciekaw - czy powiedzieli, że przeszli na 190 w artykule - jeśli tak, to przegapiłem. Wiem, że wymienili 190 w sekcji technicznej. Zastanawiam się, czy faktycznie zmienili oponę, czy po prostu przez pomyłkę zamieścili 190?
Poszedłem do komentarzy i myślę, że Troy potwierdził, że używali 190. Mógł być zdezorientowany przez te wszystkie zabawki przez cały dzień.

Discussion starter · #58 ·
Poszedłem do komentarzy i myślę, że Troy potwierdził, że użyli 190. Mógł być zdezorientowany wszystkimi tymi zabawkami przez cały dzień.
Nadal myślę, że cytował informacje ze strony internetowej BMW - co jest prawdą, 190 jest standardowym wyposażeniem. Ale on tam był i jeśli twierdzi, że użyli 190, to trzeba się z tym zgodzić. Chciałbym zobaczyć zdjęcie zbliżeniowe opon, które na pewno by to potwierdziło.

41 - 60 of 200 Posts