BMW S1000RR Forum banner

Rozmiar opony ma znaczenie - tył 190 lub 200

138K views 199 replies 60 participants last post by  Gbones1982  
#1 · (Edited by Moderator)
Wiem, że było to omawiane kilka razy. Wielu przeszło z tylnej opony 200 na tylną oponę 190 i stwierdziło, że nie ma żadnych negatywnych skutków.

Dla wszystkich właścicieli HP4 i RR z 2015 roku z kutymi felgami - wielu z nas albo już przeszło na 190, albo myśli o tym - o wiele więcej opcji w rozmiarze 190, a ceny są znacznie niższe.

W mojej instrukcji obsługi jest napisane, że musisz mieć skalibrowany ECM dla rozmiaru opony, na której jeździsz - aby cała elektronika działała poprawnie.

Zatem odłóżmy to na chwilę na bok - rozmawiałem dzisiaj rano z kierownikiem serwisu w moim salonie. Umawiałem się na kilka prac serwisowych dla mojego K1300S i zadałem pytanie: "Powiedz mi prawdę o rozmiarze tylnej opony dla RR, które muszą być skalibrowane dla opony, na której jeździsz"?

On mówi, że to prawda - mieli w warsztacie motocykle, w których rozmiary zostały zmienione, a kontrola trakcji i DDC uległy awarii i nawet nie działają.

Myślę więc, że na pewno to powie - wtedy powiedział, że przeczytam ci biuletyn, który BMW wysłało pod koniec marca 2015 roku dotyczący zmiany rozmiarów opon w RR.

W tej chwili nie ma możliwości kalibracji ECM dla różnych rozmiarów opon - można to zrobić tylko w fabryce - ECM jest wtedy kodowany odpowiednim kodem dla rozmiaru opony, z którym zbudowany został motocykl i jest specyficzny dla numeru VIN.

Zmiana rozmiaru opony spowoduje awarię systemów DTC i DDC.

No i masz to - zadzwoń do swojego dealera i zapytaj o biuletyn - wierzysz w to czy nie, to zależy od ciebie.

Przekazywałem informacje, które otrzymałem dzisiaj rano od mojego dealera.

Podsumowując, jeśli to ma znaczenie, opony 200 są znacznie droższe niż 190.

#2 ·
Wczoraj przeczytałem to samo w instrukcji, ponieważ moje forgies są obecnie zdemontowane i czekają na wysyłkę do komputera, i zastanawiałem się nad kupnem kilku 190-tek.

Na mojej 10 jakiś imbecyl założył 190/50 na tył i mojej TC się to nie podobało. Uważam, że Twój dealer i bez oprogramowania kalibracyjnego (lub zmiany fabrycznej) najlepiej tego unikać.

#6 ·
W moim S1000RR 2010 nie ma absolutnie żadnego problemu, gdy zakładam tył 200. Używałem Michelin Power One i Dunlop KR, które są oponami 200 bez żadnych problemów.
Wierz mi, wierzę ci - i znam też kilku facetów, którzy się przestawili i nie zauważyli nic złego.

Czy z jakiegoś powodu może to dotyczyć tylko HP4 i RR 2015 z opcją kutego koła?

#7 ·
Miałem 3 różne marki opon 190 na moim motocyklu z 2011 roku, które mierzyły różne obwody i wysokości, i miałem 2 różne rodzaje opon typu slick 200 na moim motocyklu na torze; ani jednego problemu.

• Like
Reactions: SetUpSixRR
#8 ·
Miałem 3 różne marki opon 190 na moim 2011, z których wszystkie mierzyły różne obwody i wysokość i miałem 2 różne rodzaje opon slick 200 na moim motocyklu na torze; ani jednego problemu.
Myślę, że to wynika z możliwego problemu z odpowiedzialnością - jeśli BMW stwierdza, że nie powinno się tego robić, to zdejmuje z siebie odpowiedzialność.

Cholera, jak czuły jest system - jeśli trzymasz oponę, aż będzie prawie łysa - z pewnością nie ma już takiego samego rozmiaru jak nowa.

#9 ·
Wiem, że nie masz wielu możliwości wyboru opony do jazdy po drogach, ale myślę, że w przyszłości najpopularniejszym rozmiarem opony dla motocykli Superbike 1000 cm3 i większych będzie 200. Na tor prawie każda marka ma oponę 200 przeznaczoną do jazdy po torze, jak Pirelli, Dunlop, Michelin itp.

#10 ·
Wiem, że nie masz wielu możliwości wyboru opony do jazdy po ulicy, ale myślę, że w przyszłości najpopularniejszym rozmiarem opony dla motocykli Superbike 1000 cm3 i większych będzie 200. Na tor prawie każda marka ma oponę 200 przeznaczoną na tor, jak Pirelli, Dunlop, Michelin itp.
Zamierzam jeździć motocyklem głównie na dniach na torze. Po prostu myślałem, że będę używał czegoś takiego jak Q3, za dużo mniej pieniędzy. Ogólnie rzecz biorąc, to naprawdę żaden problem.

#11 ·
Chociaż mogę się zgodzić, że rozmiar opony ma znaczenie, to co jest napisane na boku opony nie ma znaczenia. Opona 190 może być oznaczona jako 200 i odwrotnie.

Faktem jest, że opona 200/55 Pirelli Supercorsa ma 193 mm szerokości
Faktem jest, że opona 190/55 Dunlop Q3 ma 193,5 mm szerokości

Faktem jest, że obie opony mogą być oznaczone jako 190 lub 200, masz tam 10 mm luzu.

Ducati mówi to samo, ale opona do trybu deszczu w instrukcji to Diablo Corsa, a nie Super Corsa

Zatem pozwólcie, że zadam wam pytanie: czy za każdym razem, gdy złapię deszcz, mam zmieniać opony?

To wszystko kwestia prawna.
Oto, co mówi Ducati, zwróć uwagę na zmiany opon:

1 UŻYTKOWANIE NA TORZE, dla bardzo doświadczonych kierowców, zoptymalizowane pod kątem opon Pirelli
z mieszanką SC2.
System umożliwia poślizg boczny.
NIE
2 UŻYTKOWANIE NA TORZE, dla bardzo doświadczonych kierowców, zoptymalizowane pod kątem opon OEM
(Original Equipment Manufacturer)
Umożliwia poślizg boczny.
Jest to domyślny poziom
dla trybu jazdy „RACE”
3 UŻYTKOWANIE NA TORZE dla doświadczonych kierowców.
Umożliwia poślizg boczny.
NIE
4 UŻYTKOWANIE NA TORZE (i użytkowanie na drodze dla doświadczonych kierowców). NIE
5 SPORT Styl sportowy na drodze lub na torze, zgodny z
SILNIK 195cv USTAWIENIE NISKIE (maksymalna moc 195KM,
z płynnym dostarczaniem).
Jest to domyślny poziom
dla trybu jazdy „SPORT”
6 SPORT Styl „Bardzo bezpieczny” na suchej nawierzchni, na drodze lub na
torze, zgodny z SILNIKIEM 195cv USTAWIENIE NISKIE
(maksymalna moc 195KM, z płynnym dostarczaniem).
NIE
7 MOKRE
(DESZCZ)
Użycie na torze, z oponami deszczowymi, zostało specjalnie zoptymalizowane dla
Opony Pirelli Diablo Rain (tylna opona 190/55 ZR17)
NIE
8 MOKRE
(UŻYTKOWANIE NA TORZE)
Mokra nawierzchnia i śliski asfalt z oponami OEM; musi być
powiązany z ustawieniem SILNIKA 120
Jest to domyślny poziom
dla trybu jazdy „WET”

#12 · (Edited)
Chociaż mogę się zgodzić, że rozmiar opony ma znaczenie, to co jest napisane na boku opony nie ma znaczenia. Opona 190 może być oznaczona jako 200 i odwrotnie.

Faktem jest, że opona 200/55 pirelli supercorse ma 193 mm szerokości
Faktem jest, że opona 190/55 dunlop q3 ma 193,5 mm szerokości

Faktem jest, że każda opona może być oznaczona jako 190 lub 200, masz tam 10 mm luzu.
I do tego prawdopodobnie się to sprowadza. Musisz tylko zmierzyć i jeśli jest zbyt daleko poza specyfikacją, to będzie wymagało regulacji.

Fakt, że zestaw kalibracyjny oferuje tę regulację, jest dla mnie wystarczającym dowodem na to, że robi to wystarczającą różnicę w pewnym zakresie.

#17 ·
Czy ktoś może wyjaśnić wpływ opony 190 w porównaniu do 200 na TC? (zakładając, że to 200/55) Czy to oznacza, że włącza się wcześniej, później, czy wcale? Uzasadnienie?
Fragmenty z notatki BMW dla dealerów: 'Dla s1000rr dostępne są różne alternatywy w zakresie kół (odlewane lub kute), a także opon tylnych (190/200). Aby systemy kontroli (ABS, DTC itp.) działały zadowalająco, niezbędne jest zakodowanie prawidłowego rozmiaru opony w pojeździe. Dzieje się tak dlatego, że nieprawidłowe kodowanie powoduje szkodliwe skutki w działaniu systemu kontroli trakcji: Nieprawidłowe kodowanie w przypadku opony 190 prowadzi do szkodliwych skutków dla komfortu w zakresie systemu kontroli trakcji (pompowanie) Nieprawidłowe kodowanie w przypadku opony 200 prowadzi do strat w pędzie do przodu dla systemu kontroli trakcji' 'Obecnie możliwe jest kodowanie rozmiaru opony tylko z fabryki w Berlinie Planowane jest umożliwienie kodowania rozmiaru opony u dealerów, prawdopodobnie od czerwca 2015 r.'

#15 ·
190 vs 200 moje 2 centy

Mój 2015 ma kute felgi HP i był wyposażony w opony Pirelli Diablo Supercorsas,

Właśnie spędziłem 4 dni w Almerii, pierwszy dzień na Pirellich, a następnie zmieniłem na slicki Metzeler Comp K, tył to 190, byłem tym zaniepokojony, ale NIE miałem problemów z TC i motocykl zachowywał się idealnie.

Zmierzyłem opony, różnica na oponie wynosiła tylko 5 mm, a całkowity obwód toczenia różnił się o około 10 mm.

ECU ma wbudowany 10% 'wriggle factor', więc powinieneś być zadowolony z opony 190 lub 200.

Mark.

#16 ·
Mój 2015 ma kute felgi HP i przyszedł z oponami Pirelli Diablo Supercorsas,

Właśnie spędziłem 4 dni w Almerii, pierwszy dzień na Pirellich, a następnie zmieniłem na slicki Metzeler Comp K, tył to 190, byłem tym zaniepokojony, ale NIE miałem problemów z TC, a motocykl zachowywał się idealnie.

Zmierzyłem opony, różnica na oponie wynosiła tylko 5 mm, a całkowity obwód toczenia różnił się o około 10 mm.

ECU ma wbudowany 10% "współczynnik ruchu", więc powinieneś być zadowolony z opony 190 lub 200.

Mark.
Zgadzam się, slick 200/60 również nie spełnia specyfikacji, ale wszystko wydaje się działać dobrze. 190/55 będzie niezgodny ze specyfikacją tylko w jednym wymiarze.

#19 ·
Będę uważnie śledził ten post! Mam model z 2015 roku z kutymi felgami i oponami 200/55 Pirellis. Po przejechaniu około 770 mil, JUŻ widzę wskaźniki zużycia w tylnych oponach Pirellis. A około 640 początkowych mil przejechałem oczywiście poniżej 9000 obr./min. Zdaję sobie sprawę, że mój styl jazdy to wolne wchodzenie w zakręt i szybkie wychodzenie z niego, więc mam tendencję do szybszego zużywania tylnych opon niż przednich, ale to jest niedorzeczne. Więc wszedłem do internetu, aby poszukać moich zaufanych Dunlop Q3... tylko po to, aby zauważyć, że NIE produkują ich w rozmiarze 200/55. Mój kolega z 2014 S1000RR miał koszmary z TC przy zmianie tylnej opony, w jego przypadku przeszedł NA opony 200/60 Dunlops. I dostał wszelkiego rodzaju błędy. Sprawdzę, jaka była jego historia i dam znać.

#20 ·
Pirelli Diablo Supercorsa SP po 760 milach

host zdjęć

Przeważnie jazda po kanionach, na 2./3. biegu. Zwróć uwagę na różnicę w wysokości bieżnika w kierunku korony (dużo) w porównaniu do boku (zużyty), co powoduje wyświetlanie wskaźnika zużycia.

Moje Q3 dałyby mi około 2000 mil i może dzień na torze, te opony wydają się zużywać znacznie szybciej. I kosztują więcej pieniędzy.

#21 ·
TC ma wbudowany współczynnik +-10%. Wierzę, że Drago na forum poruszył ten temat i poszukam wątku. Czy większa lub mniejsza opona da ci +-10%? Nie mam pojęcia.
Kolejną rzeczą do rozważenia jest to, że musisz być wystarczająco szybki na torze, aby to na ciebie wpłynęło. Czy przyspieszasz wystarczająco mocno z zakrętu, aby kontrolka TC zaświeciła się w trybie race/slick?
Sprawdziłbym również czujniki prędkości kół i ustawienia geometrii, jeśli masz mnóstwo awarii, zanim wskażesz palcem na rozmiary opon.
Jeżdżę na torze na oponach 190/60 dunlop 211s bez problemów. Znam kilka innych osób jeżdżących na oponach 200/55 i 200/60 bez problemów.

#22 ·
Była notatka od BMW mówiąca, że można używać określonych opon 190/55, kiedy odbierałem moją 13. Używam Pilot Road 3 od nowości i nigdy nie miałem żadnych problemów. Zrobiłem też wszystkie pomiary jak Mark. Szerokość jest zbliżona do opon, ale oryginalne Pirellis są zauważalnie wyższe, nadal bez problemów.

Szkoda, że producenci opon nie zaangażują się w większą gumę 200/55 w czymś trwałym.

#23 ·
To jest interesujące, zastanawiam się, jaka jest prawdziwa historia. Planuję jeździć na zestawie Metzler M7 (200/55 tył), więc nie będzie to dla mnie problemem. Różnica między 200 a 190 wydaje się wynosić tylko około 12 dolarów. Obecnie jeżdżę na M3, ale jeśli uda mi się uzyskać 20% (deklarowany) wzrost żywotności opon w porównaniu do M5 (M3 mają mniej więcej taką samą żywotność jak M5, które próbowałem), to będzie to dla mnie warte zachodu.

#24 ·
To jest interesujące, zastanawiam się, jaka jest prawdziwa historia. Planuję jeździć na zestawie Metzler M7 (tył 200/55), więc nie będzie to dla mnie problem. Różnica między 200 a 190 wydaje się wynosić tylko około 12 dolarów. Teraz jeżdżę na M3, ale jeśli uda mi się uzyskać 20% (deklarowany) wzrost żywotności opon w porównaniu do M5 (M3 mają mniej więcej taką samą żywotność jak M5, które próbowałem), to będzie to dla mnie warte zachodu.
Właśnie dlatego przeszedłem na oponę Prelli Diablo Rosso Corsa. Ma taką samą mieszankę na barkach jak opony SP/SC, ale twardszą mieszankę środkową. Przejechałem 800 mil na oryginalnym Metzelerze i Pirelli SP... Przejechałem do 3000 mil na tylnej oponie Diablo Rosso Corsa i wciąż była to cholernie świetna opona na okazjonalny dzień na torze, mimo że jeżdżę na slickach w dzisiejszych czasach.

Przejechałem ponad 50 000 mil na moim motocyklu i dojeżdżałem do pracy każdego dnia, więc wydatek na wymianę opon co 800 mil oznaczałby, że zużywałbym około 18 kompletów opon rocznie za około 8 000 dolarów.!!!!:eek:

#33 · (Edited)
Dla 200/55

Metzler M7? czy Rosso Corsa? czy Battlax S20s?

Używałem Rosso Corsa w moim Panigale i przejechałem na nich tylko 2300-2600 mil. Nie używałem wcześniej pozostałych 2.

Który z nich byś wybrał, przy czym przyczepność na drodze/w kanionie ma niewielki priorytet nad trwałością?

A który z nich rozgrzewa się najszybciej?

#34 ·
Dla 200/55

Metzler M7? czy Rosso Corsa? czy Battlax S20s?

Używałem Rosso Corsa w moim Panigale i przejechałem na nich tylko 2300-2600 mil. Nigdy wcześniej nie używałem pozostałych 2.

Który z nich byś wybrał, przy czym przyczepność na drodze/w kanionie ma niewielki priorytet nad trwałością?

A który z nich nagrzewa się najszybciej?
Nie mogę powiedzieć, jestem fanem Metzler od około '87 roku. W moim '01 Gixxer 1000 przejeżdżam 3800 - 4600 mil na tylnej oponie M3 lub M5, a M7 jest reklamowany jako wytrzymalszy o 20% niż M5, więc to wystarczy, żebym chciał je wypróbować. To opona o podwójnej mieszance z bardziej lepkimi krawędziami, ale nieco twardszym środkiem, co będzie idealne na moje długie podróże i jazdę po kanionach.

#35 ·
Mam 2015 bez kutych felg i przyszedł z Metzler 190/55. Wygląda na około 200 dolarów za wymianę, więc myślę o powrocie do moich Q3, które są około 50 dolarów tańsze. K3 są w porządku, ale nie pchałem ich za bardzo. Według mojego czujnika pochylenia, tylko do 53 stopni (to fajny gadżet). W każdym razie musi być sposób kalibracji, ponieważ mój przyszedł z 190.

#39 ·
Nie musisz ponownie kalibrować, mam kute felgi i przyszły z oponami 200 Super Corsa.

Jeździłem w Almerii w marcu, pierwszego dnia na Super Corsach, a następnie założyłem slicki Metzeler, tył to sekcja 190, NIE było problemu z TC i nie było potrzeby kalibracji.

Zanim wyjechałem do Hiszpanii, skontaktowałem się z moim dealerem, potwierdził, że nie mogą ponownie kalibrować i nie ma takiej potrzeby.

#40 ·
LUB... możesz po prostu założyć tylne opony o szerokości 200 mm i nie musisz ryzykować błędów TC.
Ale raport z przodu (Almeria w tym momencie... miło!) jest uspokajający. Ktoś, kto je zmierzył, mówi, że różnica szerokości między Dunlop Q3 190 a Pirelli Supercorsa SP 200 jest pomijalna. Najwyraźniej standardy dotyczące tego, co można nazwać szerokością, nie są super dokładne.

Jeśli chodzi o notatki BMW. W zeszłym tygodniu mój dealer pokazał mi notatkę, w której stwierdzono, że instalacja zestawu osłon HP w celu usunięcia przednich i tylnych kierunkowskazów oraz tablicy rejestracyjnej, a także lusterek... powoduje utratę gwarancji, ponieważ motocykl jest wówczas uważany za "motocykl wyścigowy". Zwróciłem uwagę mojemu dealerowi, że w instrukcji jest cały rozdział poświęcony usuwaniu tych świateł, a nawet sugerujący użycie zestawu osłon wyścigowych i nigdzie nie jest napisane, że gwarancja zostanie unieważniona. Uważaj więc na notatki.

Dzięki za raport. Sprawia, że ​​czuję się lepiej z zakładaniem Q3 w przyszłości, chociaż cholernie, te Pirellis naprawdę świetnie trzymają!