BMW S1000RR Forum banner

Kody błędów

1 reading
30K views 20 replies 8 participants last post by  desmondo1147  
#1 ·
Pozdrowienia,
Niedawno nabyłem 14 s1000rr, które mają następujące kody: 27AA-AD i 28AC grupa komponentów 1. Wydaje się, że nie mogę znaleźć instrukcji serwisowej z tajnymi informacjami o naprawach BMW, a technik we mnie nie chce zabierać tego do dealera, wiedząc, że to coś drobnego. Rower pierwotnie miał pęknięcie w cewce i wyścigał się. Wszelkie informacje byłyby pomocne. Z góry dziękuję

#2 ·
Nie wiem, skąd czytasz te kody. To nie są kody diagnostyczne BMW ISTA.

Jeśli używasz GS911, nie odczytuje on również numerów kodów tak samo jak oprogramowanie BMW ISTA, aż do niedawna w 2020 K67, używa numerów kodów BMW.

Jeśli masz błąd bezpiecznika DME: Komponent 1, to zwykle czujnik typu odniesienia 5 V. Wałek rozrządu, wał korbowy, TPS, pozycja skrzyni biegów... to czujniki typu 3-przewodowego złącza i odniesienia 5 V.

Cewki zapłonowe są 3-przewodowe, ale oprogramowanie ECU 12-14 nie zapewnia wielu informacji zwrotnych przy izolowaniu uszkodzonej cewki zapłonowej ani wypadaniu zapłonu. Istnieje jednak pewna sekwencja zdarzeń, która może wywołać błąd cewki zapłonowej na poziomie kodu.

Nie ma książki dekodera BMW, która mówi, jakie jest znaczenie numerów kodów. HexCode jest producentem GS911 i nawet nie publikuje, o ile wiem, znaczenia wyjścia numeru kodu.

Naprawdę chciałbym, żeby BMW używało definicji kodów SAE w motocyklach, ale nie jest to wymagane zgodnie z zaleceniami i specyfikacjami SAE OBDII.

• Like
Reactions: bennymx
#3 ·
Nie wiem, skąd czytasz te kody. To nie są kody diagnostyczne BMW ISTA.

Jeśli używasz GS911, nie odczytuje on numerów kodów tak samo jak oprogramowanie BMW ISTA, aż do niedawna w 2020 K67, używa numerów kodów BMW.

Jeśli masz błąd bezpiecznika DME: Komponent 1, to zwykle czujnik odniesienia 5 V. Wałek rozrządu, wał korbowy, TPS, pozycja skrzyni biegów... to czujniki typu 3-przewodowego złącza i odniesienie 5 V.

Cewki są 3-przewodowe, ale oprogramowanie ECU 12-14 nie zapewnia zbyt wielu informacji zwrotnych przy izolowaniu uszkodzonej cewki lub wypadaniu zapłonu. Istnieje jednak pewna sekwencja zdarzeń, która może wywołać błąd poziomu kodu cewki.

Nie ma książki dekodera w BMW, która mówi, jakie jest znaczenie numerów kodów. HexCode jest producentem GS911 i nawet nie publikuje tego, że kiedykolwiek widziałem znaczenie wyjścia numeru kodu.

Naprawdę chciałbym, żeby BMW używało definicji kodów SAE w motocyklach, ale nie jest to wymagane zgodnie z zaleceniami i specyfikacjami SAE OBDII.
Dziękuję, myślę, że był problem z sygnałem napięcia, nie otrzymałem żadnego napięcia na wtórnych wtryskiwaczach. Czy czujnik wałka rozrządu to ten w airboxie? Znalazłem problem z tym, że nie był prawidłowo ustawiony.

#5 ·
Technik BMW zasugerował, żebym sprawdził czujnik znajdujący się na górze obudowy filtra powietrza za pomocą kulki i szpilki. Obecnie nie mam swoich notatek, ale wydawało mi się, że nazwał to czujnikiem wałka rozrządu. Kiedy wrócę do pracy, chyba wszystko przejrzę. To są kody, które otrzymałem z odb lx. Otrzymałem te same z moim snap-on p1000.

Attachments

#9 ·
To nie są numery błędów kodów błędów BMW

#14 ·
To jest bardziej prawdopodobne z powodu nie działających wtryskiwaczy. Iskrzenie cewki zapłonowej jest oczywiście problemem. Ale łatwo jest zdiagnozować wypadanie zapłonu. Skupiłbym się na tym, dlaczego wtryskiwacze nie mają napięcia, a także masz ten błąd bezpiecznika. Jest to podobne do @Slaki. Myślę, że problem z okablowaniem powoduje zadziałanie bezpiecznika i odcięcie zasilania wtryskiwaczy.

#15 ·

@Tony Pitt Zobacz mój film na linku i daj mi znać, czy u ciebie jest tak samo?

#16 ·
Dokładnie mój problem...

@Tony Pitt Spójrz na mój film na linku i daj mi znać, czy u ciebie jest tak samo?
Nie widziałem linku do filmu, tylko wykres.

#19 ·
to dokładnie ten sam problem. Spóźniam się, więc przepraszam za późną odpowiedź. Sprawdziłem dzisiaj napięcie na wtryskiwaczach i zobaczyłem tylko 3,5.
Czy rozwiązałeś
to dokładnie ten sam problem. Spóźniam się, więc przepraszam za późną odpowiedź. Sprawdziłem dzisiaj napięcie na wtryskiwaczach i zobaczyłem tylko 3,5.
Czy udało Ci się to rozgryźć? Sqme