BMW S1000RR Forum banner
21 - 40 of 56 Posts
Discussion starter · #21 · (Edited)
Ta strona zawiera listę wszystkich możliwych części, ale zgodnie z instrukcją serwisową nie wszystkie muszą być wymieniane.

Instrukcja serwisowa stanowi, że należy wymienić tylko pompę, nakrętkę koła zębatego pompy i wszystkie uszczelki typu O-ring. Podejmuję dodatkowe kroki, aby wymienić wszystkie śruby mocujące pompę i śruby mocujące miskę olejową (są takie same), ale uważam, że dla większości jest to zbędne. Nie wymieniam żadnych innych części ani śrub w tym momencie, ponieważ motocykl ma przejechane zaledwie 6000 mil.

Discussion starter · #23 ·
Niewielka aktualizacja. W końcu zebrałem wszystkie części (moja wina, że zajęło to tak długo, żeby ustalić, które O-ringi wymienić, ale robię listę przepisów dla przyszłych majsterkowiczów).

Rozpocząłem naprawę w ten weekend i szło mi świetnie. Myślałem, że może nawet skończę.

Wyjąłem nową pompę z małego woreczka z smarem (do tej pory tylko sprawdziłem, czy dotarła, ale jeszcze jej nie wyjąłem z woreczka). Wtedy zauważyłem, że BMW przysłało mi zniszczony kawałek gówna.

Dołączam również kilka zdjęć zza miski olejowej, na wypadek gdyby ktoś był ciekawy, co się tam dzieje. Więcej wkrótce. Czekam tylko na odpowiedź od BMW w sprawie pompy zastępczej dla pompy zastępczej.

Attachments

Discussion starter · #29 ·
Szybka aktualizacja...

Praca zakończona, motocykl jest z powrotem złożony i odpukać, jak na razie wszystko dobrze po pierwszym weekendzie jazdy. Koniec kapania. Podczas procesu zainstalowałem nawet nowe białe rury płynu chłodzącego. Jeszcze fajniej z owiewkami, bo tylko trochę wystają.
Image
Image

"Instrukcja" dla tego jest w toku. Większość ludzi, na razie przynajmniej, będzie zlecać dealerowi gwarancję na tę naprawę, więc może minąć trochę czasu, zanim będzie naprawdę przydatna. Nie spieszę się z tym i być może zrobię też film.

Ale w międzyczasie chciałem się tym podzielić jako materiałem do przemyśleń, z których wszystkie tylko potwierdzają to, co @bennymx powiedział wcześniej o tym wycieku płynu chłodzącego.

To jest pompa
Image

Obróć ją, a zobaczysz te małe porty, większy port po lewej stronie to pobór oleju, port z o-ringiem po prawej stronie to "wyjście" oleju do silnika.
Mniejszy z małym otworem/kanałem w środku to to, co nazywam "portem odprowadzania wykrywania wycieku płynu chłodzącego", ponieważ to jedyny powód, dla którego tam jest.
Image

Kształt noska poboru oleju i portu spustowego to bardzo wyrafinowany plastik, którego górna strona łączy się z portami wlotowymi i wykrywania wycieków. Dolna strona to nosek poboru oleju i wylot portu wykrywania wycieków (część, którą widać, gdy patrzysz pod swój motocykl).
Image

Tak to wygląda, gdy wszystko jest podłączone
Image

Powód posta to: WTF BMW.

WTF.

Dlaczego tyle trudu, aby zaprojektować ten system wykrywania awarii, zamiast NAPRAWIĆ PROBLEM z pompą. Czy to problem z marką pompy? Czy to problem z produkcją lub instalacją? Prawdopodobnie problem polega na sposobie montażu wału i uszczelnień, ale nie można nawet rozebrać pompy, aby zaobserwować źródło wycieku.

Dlatego po prostu wymieniają całą rzecz.

To głupia i rozczarowująca rzecz, szczerze mówiąc.

Nie mogę się doczekać, aż zrobię to ponownie, ale założę się, że będę musiał, biorąc pod uwagę raporty o awariach w społeczności. Nie ma oficjalnego wezwania do serwisu (o ile wiem), prawdopodobnie dlatego, że obecnie nie ma rozwiązania. Przynajmniej następnym razem pójdzie szybciej.

Szybka aktualizacja...

Praca została zakończona, motocykl jest z powrotem złożony i odpukać, jak dotąd wszystko dobrze po pierwszym weekendzie jazdy. Koniec kapania. Podczas procesu zainstalowałem nawet nowe białe rury płynu chłodzącego. Jeszcze fajniej z owiewkami, ponieważ tylko trochę wystają.
View attachment 226209 View attachment 226208

"Instrukcja" dla tego jest w toku. Większość ludzi, przynajmniej na razie, będzie zlecać dealerowi gwarancję na tę naprawę, więc może minąć trochę czasu, zanim będzie naprawdę przydatna. Nie spieszę się z tym i być może zrobię też film.

Ale w międzyczasie chciałem się tym podzielić jako pożywką do przemyśleń, co tylko potwierdza to, co @bennymx powiedział wcześniej o tym wycieku płynu chłodzącego.

To jest pompa
View attachment 226204

Obróć ją, a zobaczysz te małe porty, większy port po lewej stronie to pobór oleju, port o-ringu po prawej stronie to "wyjście" oleju do silnika.
Mniejszy z małym otworem/kanałem w środku to to, co nazywam "portem spustowym wykrywania wycieku płynu chłodzącego", ponieważ tylko z tego powodu tam jest.
View attachment 226205

Kufa poboru oleju i port spustowy to bardzo wyrafinowany plastikowy kształt, którego górna strona łączy się z portami wlotowymi i wykrywania wycieków. Dolna strona to warga poboru oleju i wylot portu wykrywania wycieków (część, którą widać, gdy patrzysz pod swój motocykl).
View attachment 226206

Tak to wygląda, gdy wszystko jest podłączone
View attachment 226207

WTF.

Po co tyle zachodu, żeby zaprojektować ten system wykrywania awarii, zamiast NAPRAWIĆ PROBLEM z pompą. Czy to problem z marką pompy? Czy to problem z produkcją lub instalacją? Prawdopodobnie problem polega na sposobie montażu wału i uszczelnień, ale nie można nawet rozebrać pompy, aby zaobserwować źródło wycieku.

Dlatego po prostu wymieniają całość.

To głupia i rozczarowująca rzecz, żeby być szczerym.

Nie mogę się doczekać, aż znowu to zrobię, ale założę się, że będę musiał, biorąc pod uwagę raporty o awariach społeczności. Nie ma oficjalnego wycofania (afaik), prawdopodobnie dlatego, że na razie nie ma rozwiązania. Przynajmniej następnym razem pójdzie szybciej.
Nie jestem pewien, czy to prawda, czy nie. Mechanik dealera powiedział, że BMW zrewidowało pompę oleju/wody z powodu awarii. Kto wie. Mam nadzieję, że nie biorą wskazówek od BMW AG, gdzie nigdy nie byli w stanie rozwiązać/naprawić problemu z uszczelką obudowy filtra oleju lub nigdy nie naprawić elektrycznej pompy wody używanej w niektórych silnikach rzędowych 6-cylindrowych.

Discussion starter · #33 ·
Ale bez zaglądania do środka, nie wiesz na pewno... prawda?
To znaczy, że nadal miał port wykrywania wycieków. Zewnętrznie był identyczny.
Potrzebuję "nie jest wymagane wykrywanie wycieków" rodzaju wytrzymałości. Byłbym bardzo zadowolony, gdybym dowiedział się, że muszę kupić nowy zespół smoka olejowego, ponieważ pozbyli się tego portu!

Szybka aktualizacja...

Praca została zakończona, motocykl jest z powrotem złożony i odpukać, jak na razie wszystko dobrze po pierwszym weekendzie jazdy. Koniec z kapaniem. Podczas procesu zainstalowałem nawet nowe białe rury płynu chłodzącego. Jeszcze fajniej z owiewkami, ponieważ tylko trochę wystają.
View attachment 226209 View attachment 226208

Instrukcja "jak to zrobić" jest w przygotowaniu. Większość osób, przynajmniej na razie, będzie zlecać naprawę w ramach gwarancji u dealera, więc może minąć trochę czasu, zanim będzie to naprawdę przydatne. Nie spieszę się z tym i być może zrobię też film.

Ale w międzyczasie chciałem się tym podzielić jako materiałem do przemyśleń, co tylko potwierdza to, co @bennymx powiedział wcześniej o tym wycieku płynu chłodzącego.

To jest pompa
View attachment 226204

Obróć ją, a zobaczysz te małe porty, większy port po lewej stronie to pobór oleju, port z o-ringiem po prawej stronie to olej "wyjście" do silnika.
Mniejszy z małym otworem/kanałem w środku to coś, co nazywam "portem odprowadzania wykrywania wycieku płynu chłodzącego", ponieważ tylko po to tam jest.
View attachment 226205

Króciec poboru oleju i port odprowadzania to bardzo wyrafinowany plastikowy kształt, którego górna strona łączy się z portami wlotowymi i wykrywania wycieków. Dolna strona to króciec poboru oleju i wylot portu wykrywania wycieków (część, którą widać, gdy patrzysz pod swój motocykl).
View attachment 226206

Wygląda to tak, gdy wszystko jest połączone
View attachment 226207

WTF.

Dlaczego tyle zachodu z zaprojektowaniem tego systemu wykrywania awarii, zamiast NAPRAWIĆ PROBLEM z pompą. Czy to problem z marką pompy? Czy to problem z produkcją lub instalacją? Prawdopodobnie jest to problem ze sposobem montażu wału i uszczelnień, ale nie można nawet rozebrać pompy, aby zaobserwować źródło wycieku.

Dlatego po prostu wymieniają całość.

To głupia i rozczarowująca rzecz do zobaczenia, szczerze mówiąc.

Nie mogę się doczekać, aż znowu to zrobię, ale założę się, że będę musiał, biorąc pod uwagę raporty o awariach w społeczności. Nie ma oficjalnego wezwania do naprawy (afaik), prawdopodobnie dlatego, że na razie nie ma rozwiązania. Przynajmniej następnym razem pójdzie szybciej.
Stoję teraz przed tym samym problemem na moim motocyklu i nie wiem, od czego zacząć. Czy nagrałeś może film z tego procesu? Czy to coś, co mógłbym zrobić? Największą procedurą, jaką wykonałem na motocyklu, jest wymiana świec zapłonowych

Discussion starter · #36 ·
Stoję w obliczu tego samego problemu na moim motocyklu i nie wiem, od czego zacząć. Czy nagrałeś może film z tego procesu? Czy to coś, co mógłbym zrobić? Największą procedurą, jaką wykonałem na motocyklu, jest wymiana świec zapłonowych
To nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości, a także odpowiednich narzędzi i instrukcji serwisowej.

Jestem zawalony pracą i życiem i jeszcze nie usiadłem, żeby to spisać. Ale...

Jeśli potrafisz zdjąć i ponownie zamontować wydech,
Jeśli potrafisz wymienić olej,
Jeśli potrafisz spuścić i napełnić płyn chłodzący,
Jeśli potrafisz położyć czysty sznur uszczelki,
Jeśli masz cierpliwość i czas, aby zdjąć miskę olejową,
Jeśli masz cyfrowy klucz dynamometryczny, który mierzy do 3 Nm,
To reszta jest dość prosta.

To nie jest trudne, ale wymaga czasu i cierpliwości oraz odpowiednich narzędzi i instrukcji serwisowej.

Jestem zawalony pracą i życiem i nie usiadłem jeszcze, żeby napisać podsumowanie. Ale...

Jeśli potrafisz zdemontować i ponownie zamontować wydech,
Jeśli potrafisz wymienić olej,
Jeśli potrafisz spuścić i uzupełnić płyn chłodniczy,
Jeśli potrafisz położyć czysty szew uszczelki,
Jeśli potrafisz uzbroić się w cierpliwość i poświęcić czas na demontaż miski olejowej,
Jeśli masz cyfrowy klucz dynamometryczny mierzący do 3 Nm,
To reszta jest dość prosta.
hmm, nigdy nie demontowałem wydechu z kolektorów, ale nie wydaje się to zbyt trudne. nie wiem też, co to jest szew uszczelki :/ chciałbym, żeby gdzieś był film, z którego mógłbym skorzystać jako wskazówki, ale wygląda na to, że nikt nie opublikował filmu na ten temat

Discussion starter · #39 ·
hmm nigdy nie zdejmowałem wydechu z kolektorów, ale nie wydaje się to zbyt trudne. nie wiem też, co to jest uszczelka :/ chciałbym, żeby gdzieś był film, z którego mógłbym skorzystać, ale wygląda na to, że nikt nie zamieścił filmu na ten temat
Mam klipy wideo z częściami, które należałoby wyjaśnić w filmie. Tak naprawdę chodzi tylko o to, jak trzeba wykręcić pompę z miski olejowej po odkręceniu, a następnie wkręcić nową, ponieważ nie wyskakuje ona w prosty sposób. Ale to nie jest takie trudne. Najtrudniejszą częścią było tak naprawdę tylko odklejenie miski olejowej.

Czysta uszczelka oznacza użycie odpowiedniego rodzaju uszczelki w płynie i niewielką, idealnie równą ilość na środku idealnie czystej powierzchni wargi miski olejowej i czyste połączenie jej z idealnie czystą powierzchnią bloku silnika.

Jeśli odniesiesz się do instrukcji serwisowej, do której link podałem w moim poprzednim komentarzu i przejdziesz przez kolejne kroki, możesz sam ocenić, czy dasz sobie z tym radę. Jeśli uważasz, że chcesz się tym zająć, z przyjemnością ci w tym pomogę (a może wstanę z fotela i zrobię instrukcję... ale szczerze mówiąc, 90% każdej instrukcji to tylko łączenie kroków z instrukcji serwisowej).

Mam klipy wideo z częściami, które wymagałyby wyjaśnienia w filmie. Tak naprawdę chodzi tylko o to, jak trzeba wykręcić pompę z miski olejowej po jej odkręceniu, a następnie wkręcić nową, ponieważ nie wyskakuje ona po prostu w prosty sposób. Ale to nie jest takie trudne. Najtrudniejszą częścią było tak naprawdę tylko odklejenie miski olejowej.

Czysta spoina oznacza użycie odpowiedniego rodzaju uszczelki w płynie i niewielkiej, idealnie równej ilości na środku idealnie czystej powierzchni wargi pokrywy miski olejowej i czyste połączenie jej z idealnie czystą powierzchnią bloku silnika.

Jeśli odniesiesz się do instrukcji serwisowej, do której link zamieściłem w moim poprzednim komentarzu i przejdziesz przez kolejne kroki, możesz sam ocenić, czy dasz sobie z tym radę. Jeśli chcesz się tego podjąć, z przyjemnością ci w tym pomogę (a może wstanę z fotela i przygotuję instrukcję... ale szczerze mówiąc, 90% każdej instrukcji to po prostu łączenie kroków z instrukcji serwisowej).
Ok, rzuciłem okiem na instrukcję. Wygląda na to, że muszę zdjąć kolektory i odkręcić wszystkie śruby miski olejowej i opuścić miskę. Stamtąd mam dostęp do pompy. Ale które części należy wymienić? Czy usuwam wszystkie części układu pompy, w tym łańcuch pokazany w instrukcji? Jeśli masz filmy z tym, co należy zrobić w tym momencie, bardzo by to pomogło

21 - 40 of 56 Posts