BMW S1000RR Forum banner

Nowa wymiana filtra oleju?

1.3K views 14 replies 7 participants last post by  Ravenbravo  
#1 · (Edited)
W zeszłym roku wymieniłem olej i filtr.
Filtr Bmw # 1142 7 721 779 Wyprodukowano w Austrii
Potem filtry zostały zmienione i wyprodukowane w Brazylii i podobno miały z nimi problemy. Potem usłyszałem, że zmienili trochę konstrukcję filtra, która wygląda jak oryginalna, którą miałem.
Nowa część # 1142 5 B70 298 Nadal wyprodukowano w Brazylii.
Góra wewnątrz wygląda jak stara, którą zdjąłem, ale patrząc do środka, jest tylko sprężyna.
Stary miał nasadkę na sprężynie.
Czy ktoś to zauważył? Dużo zmian w filtrze w ciągu 1 roku.
Najnowszy filtr
Image

Stary filtr
Image

Obok siebie
Image

#7 ·
Beemer Boneyard właśnie otrzymał nowe filtry Mahle z powrotem w magazynie. Są to prawidłowe filtry z dużą uszczelką.
Zapomniałem o alternatywie Mahle. Przeszedłem na filtry Mahle do mojego 135i. Takie same jak filtry marki OEM, a nawet zawiera podkładkę zgniatającą do korka spustowego oraz dwa O-ringi do plastikowej obudowy filtra, które zawiera filtr OEM.

Może pójdę tą drogą przy następnej wymianie oleju.

#13 ·
Aktualizacja: Zadzwoniłem do Wunderlich USA i filtr OC1824 MAHLE, który mają w magazynie (zupełnie nowa partia), ma następujące oznaczenia: 5107000, 72577965, 7/03/25. Ta data produkcji pasuje również do (co prawda standardowego) zdjęcia na ich stronie internetowej. Wygląda więc na to, że data produkcji jest po wycofaniu, co jest dobrą wiadomością dla osób z USA.