BMW S1000RR Forum banner

2020 S1000RR K67 Aktywuj światła do jazdy dziennej

52K views 85 replies 27 participants last post by  bennymx  
#1 · (Edited)
Zajęło mi to kilka dni, żeby to rozgryźć, ale oto jest. Ten niemiecki facet nie chciał się podzielić, więc musiałem trochę popracować. @bennymx :D

Odkryłem, że kod opcji dla BMW Motorrad to: X202A Światła do jazdy dziennej
Sprawdź i skonfiguruj port swojego ICOM za pośrednictwem jego klienta internetowego.
To działa z kablem ENET, jak wspomnieli inni.

Czego użyłem:
-> E-Sys 3.34 z PSdZdataLite v.4.23
-> ICOM Next A (kabel ENET prawdopodobnie też zadziała)
-> Zasilacz 40A, ustawiony na 13,5V (opcjonalnie, ale nigdy nie programuję/koduję bez niego)

Jeśli nie wiesz, jak używać Esys, wszystko, co musisz zrobić, to postępować zgodnie z samouczkiem kodowania FA. Wprowadź "202" bez cudzysłowów w edytorze FA.
TUTORIAL KODOWANIA FA TUTAJ

Dzięki informacjom o kodzie opcji mogę zakodować motocykl za pomocą kodowania FA. Oznaczało to, że nie potrzebowałem tokena uruchamiającego Esys, którego wymaga kodowanie FDL. Prawdopodobnie działałoby na E-Sys v3.28 lub starszym

Po zapisaniu FA na motocyklu, będziesz musiał zakodować następujące moduły: KOMBI i BCO/BCL.
Za pierwszym razem zakodowałem tylko KOMBI i to nic nie dało, poza opcją wyświetlania. Pamiętałem, że w ISTA+ jest GM (moduł ogólny?), o którym ISTA mówi, że to BCL. Funkcje ECU dla tego pokazują, że ma kontrolki LED/DRL.

Po zakodowaniu modułów możesz zaczynać. Mam nadzieję, że to pomoże!

#2 ·
Tak. Zamierzałem sam tego spróbować, ale na razie nie mam roweru ani icom itp. Projekt na później. Cieszę się, że to opublikowałeś, ponieważ zastanawiałem się, czy prosta zmiana kodu zamówienia pojazdu i kodowanie sprawią, że to zadziała. Wygląda na to, że to takie proste. Dobra robota.

#3 ·
Tak. Miałem zamiar sam tego spróbować, ale na razie nie mam roweru ani icom itp. Projekt na później. Cieszę się, że to opublikowałeś, ponieważ zastanawiałem się, czy prosta zmiana kodu zamówienia pojazdu i kodowanie sprawią, że to zadziała. Wygląda na to, że to takie proste. Dobra robota.
Czyż nie zawsze są tu na dole?

#6 ·
Zastanawiam się, dlaczego nie ułatwili włączania, wydaje się głupie, że trzeba przechodzić przez ćwiczenie kodowania...
Cóż, uznali, że RR tego nie potrzebuje. Dla mnie nie ma to sensu z 2 powodów. 1. Kombi jest takie samo jak w innych modelach, więc ma taką możliwość. Dlaczego po prostu tego nie włączyć. 2. Dlaczego nie pobierać pieniędzy za tę dodatkową opcję, skoro niektórzy klienci by jej chcieli. Lub uwzględnić ją w obowiązkowym pakiecie. Dealerzy nie oferują tego jako opcji do kupienia i nie jest to modernizacja.

#10 ·
Twój post sprawił, że rozbolał mnie mózg lol. Czy ktoś w północnym NJ to dla mnie zrobi? 🤣🤣🤣
Haha, takie jest kodowanie. Poza tym, tak piszę moje instrukcje DIY, jak widać na forach bimmerpost. Istnieje bogactwo informacji na temat kodowania z pojazdami BMW, nie tak wiele z motocyklami. Działają tak samo, o ile wiesz, czego szukać.
Gdybym był w okolicach Nowego Jorku, na pewno bym ci pomógł. Albo możesz znaleźć kodera serii F i zlecić mu to.

#8 ·
Mój dealer nie miałby szans, żeby to dla mnie „zakodować”.....
Rower wygląda dobrze i jest widoczny w ciągu dnia, ale tak, zgadzam się, dlaczego nie używać DRL i zmniejszyć emisję ciepła w ciągu dnia?

I tak, niemieckie fora są zabawne. Kiedy pojawia się post o „pokaż swoje zdjęcia”, na końcu jest około 80% tekstu, a reszta to zdjęcia.
Kiedy chodzi o dzielenie się... tylko nieliczni to robią
Ale żeby wyrazić opinię lub narzekać, o tak, mnóstwo tekstu. Wydaje się, że większość bardzo lubi siebie i często rozmawia z lustrem [emoji23]

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#11 ·
PW w celu uzyskania szczegółów i cen. Jeden dzień programowania, więc wysyłka w poniedziałek, w moich rękach w czwartek, z powrotem w piątek.

• Like
Reactions: A B and WingZeroX5
#15 ·
Dzięki za wszystko
Prosiłem o krok po kroku
Po dodaniu 202 w FA i kodowaniu KOMBI.
Jakie ssanie pod plikiem KOMBI w Edytorze FDL? & Jaka wartość przed/po zapisie?
Jaka wartość jest również edytowana w innym module BCO/BCL?
Musisz postępować zgodnie z instrukcjami, jak kodować VO/FA za pomocą Esys

#17 ·
Udało mi się pomyślnie zakodować funkcję DRL w modułach BCO i KOMBI. Widzę opcję w menu Ustawienia, a symbol pojawia się po uruchomieniu motocykla i jest wyświetlany na dole ekranu, jak wspomniano wcześniej. Będę musiał poczekać do rana, żeby zobaczyć, czy działa poprawnie, ale wydaje się, że wszystko jest w porządku!

• Like
Reactions: Pipes1021
#18 ·
Udało mi się pomyślnie zakodować funkcję DRL w modułach BCO i KOMBI. Widzę opcję w menu Ustawienia, a symbol pojawia się po uruchomieniu motocykla i jest wyświetlany na dole ekranu, jak wspomniano wcześniej. Będę musiał poczekać do rana, żeby zobaczyć, czy działa poprawnie, ale wydaje się, że jest gotowe!
Możesz tak naprawdę po prostu wziąć lampę błyskową z aparatu w telefonie lub jasną latarkę i skierować ją na deskę rozdzielczą. Czujnik światła w zestawie wskaźników pomyśli, że jest dzień i powinien zaświecić się zielony symbol DRL, a światła się wyłączą.

Zrobię to, kiedy dostanę swój.

#24 · (Edited)
Dopiero co zdałem sobie z tego sprawę... W większości pojazdów, gdy włączają się reflektory, światła do jazdy dziennej (DRL) przyciemniają się o określony procent, aby nie oślepiać. Kiedy opcja DRL jest włączona, wydaje się, że światła DRL nie przechodzą na "pełną jasność", gdy reflektory są wyłączone. Musi istnieć inne ustawienie, które należy zmienić, aby to uzyskać.

if (headLight == off) {
drlBrightness = 100;
} else {
drlBrighness = 70;
}

Wiem, że kodowanie nie jest podobne do Javy, ale w zasadzie tego właśnie szukam.

• Like
Reactions: bennymx
#25 ·
Uświadomiłem sobie to niedawno... W większości pojazdów, gdy włącza się światła mijania, światła do jazdy dziennej (DRL) przyciemniają się o określony procent, aby nie oślepiać. Kiedy opcja DRL jest włączona, wydaje się, że DRL nie przechodzą do "pełnej jasności", gdy światła mijania są wyłączone. Musi istnieć inne ustawienie, które należy zmienić, aby to uzyskać

if (headLight == off) {
drlBrightness = 100;
} else {
drlBrighness = 70;
}

Wiem, że kodowanie nie jest podobne do Javy, ale w zasadzie tego właśnie szukam.
Na platformach e9x to wartości PWM są zakodowane w celu zmiany jasności DRL lub automatycznego przyciemniania, gdy światła mijania są aktywne. Nie bawiłem się pojazdami F i nigdy nie zauważyłem, żeby DRL przyciemniały się, gdy moje światła mijania są włączone. Nie jestem pewien, czy to dlatego, że mam reflektory LED, czy nie. Ale jeśli masz esys i możliwości kodowania FDL, to warto to zbadać.

#37 ·
Kupiłem chińskiego klona ICOM Next. Był martwy po przybyciu. Ciągle zrywał połączenie. Odesłałem go i dostałem zwrot pieniędzy, a następnie zamówiłem oryginalny. Zdecydowanie warto. Chińskie wersje są dobrze znane z problemów z przegrzewaniem. Nie tego chcesz podczas programowania. Istnieją różne chińskie wersje. Wszystkie wyglądają jak ICOM Next, ale mają różne płytki drukowane w środku z różnymi komponentami. Te gorsze nie mają radiatora ani wentylatora i szybko się przegrzewają. Niektóre z nich zostały ulepszone o wentylator i radiator, ale nadal nie są prawdziwe. Możesz mieć szczęście i jeden będzie działał przez jakiś czas. Ale w końcu się psują.

Kupiłem nieoryginalny 10-pinowy kabel ICOM D. Nie tak duży problem z kablem.

Pakiety danych Esys i PsdZ są dostępne na forach. Przeważnie potrzebujesz tylko wersji "Lite". Mam ISTA, więc po prostu połączyłem folder Esys PsdZ z moim folderem ISTA PsdZ. Nie ma sensu podwajać.

Upewnij się, że masz również dobry zasilacz. Przesadziłem i kupiłem jeden o mocy 70A.

#40 ·
Nie zamierzam udawać, że wiem, o czym mówię, lol. Mam pewne doświadczenie w kodowaniu z systemem Android, ale moje pytanie niekoniecznie dotyczy kodowania. Czy ta sugerowana konfiguracja pozwala na aktualizację do najnowszych aktualizacji oprogramowania układowego BMW? Obecnie mam GS-911 i to nie robi połowy rzeczy, które widzę w tym wątku. Całkiem fajnie, ale to dużo pieniędzy, żeby włączyć światła do jazdy dziennej. Jakieś inne korzyści?

#41 ·
Nie zamierzam udawać, że wiem, o czym mówię lol. Mam pewne doświadczenie w kodowaniu z systemem Android, ale moje pytanie niekoniecznie dotyczy kodowania. Czy ta sugerowana konfiguracja pozwala na aktualizację do najnowszych aktualizacji oprogramowania układowego BMW? Obecnie mam GS-911 i to nie robi połowy rzeczy, które widzę w tym wątku. Całkiem fajnie, ale to dużo pieniędzy, żeby włączyć światła do jazdy dziennej. Jakieś inne korzyści?
Jeśli masz odpowiednią konfigurację ICOM i ISTA+, możesz zaktualizować oprogramowanie układowe motocykla. Potrzebujesz tylko kabla ENET, esys i odpowiednich psdz do kodowania K67. Poza tym nie widzę żadnych innych korzyści dla przeciętnego użytkownika. Konserwuję moje BMW, więc ma sens, żebym miał pakiet ICOM

#47 ·
Kabel ENET może odczytać K67, jeszcze nie próbowałem kodować, ale teoretycznie, jeśli może nawiązać połączenie, powinien móc kodować.

Czy ktoś próbował aktywować RCK lub deskę rozdzielczą M1000RR? Ponadto, nawet z najnowszym 3.7 launcher pro, niektóre nazwy są przycinane, na przykład na desce rozdzielczej, czy macie ten sam problem?

#48 ·
Kabel ENET może odczytać K67, jeszcze nie próbowałem go kodować, ale teoretycznie, jeśli może nawiązać połączenie, powinien być w stanie kodować.
Czy ktoś próbował aktywować RCK lub deskę rozdzielczą M1000RR? Ponadto, nawet z najnowszym 3.7 launcher pro, niektóre nazwy są przycinane, na przykład na desce rozdzielczej, czy macie ten sam problem?
Zakodowałem już klastr K67 do kodowania M1000RR. Musisz mieć ECU M1000RR, które teraz mam ... aby odnieść sukces w uzyskaniu poprawnej części kalibracji.

#53 ·
Udało mi się wpisać "202" w FA i teraz widzę "światła" w menu na motocyklu. Proszę o pomoc, co muszę zakodować w kombi i bco?
Czy w ogóle śledziłeś samouczek kodowania FA? Nie jestem przyklejony do forów ani do komputera w wolnym czasie, aby udzielać pomocy, więc ciągłe wysyłanie wiadomości prywatnych nie pomoże... zwłaszcza jeśli jestem poza obszarem.